Li Ljung design smycken i Lund

Berättelser bakom Alla Hjärtans Dag, traditioner och presenter

Det är Kärleken i luften!Alla hjärtans dag är nästa vecka och det är nästan omöjligt att missa det eftersom vi ständigt påminns om det i olika sammanhang, i skyltfönster som vi går förbi eller på sociala medier och internet. Det är dags att visa uppskattning till dina nära och kära genom ord, handlingar eller små gåvor om man så önskar!

Men som många av er vet var den 14 februari inte alltid en glad dag…

Enligt legenden förbjöd den romerske kejsaren Claudius II bröllop och förlovningar i Rom, eftersom han trodde att det skulle vara lättare att rekrytera ung ogift man till armén. Naturligtvis bröts reglerna då en kristen präst Valentine fortsatte att gifta förälskade par! Han fängslades och torterades för sitt bedrägeri, men innan han avrättades den 14 februari, runt 270 e.Kr., skrev han ett brev "Från din Valentine" till sin fångvakts dotter, som besökte den fängslade prästen.

Ändå nämndes 14 februari inte som kärlekens dag förrän på 1300-talet när den engelske författaren, filosofen och poeten Geoffrey Chaucer skrev i sitt verk "Parliament of Foules": Den beskriver en grupp fåglar som samlas tidigt på våren - på " St Valentine’s day" - för att välja sin vän för året.

Så den 14 februari blev ett firande av kärlek! Ofta är firande förknippat med presenter och de vanligaste presenterna till alla hjärtans dag idag är kort med handskrivna texter, blommor, choklad och smycken!

Här är några spännande berättelser om dessa enkla men ibland ganska dyra presenter:

  • Den äldsta kända handskrivna Valentine-dikten är av hertigen av Orleans, Charles, skickad till sin fru från Tower of London, där han fängslades efter slaget vid Agincourt. Tack vare utvecklingen inom trycktekniken ersatte färdiga valentinkort handskrivna brev för länge sedan.
  • Blommor har alltid varit tysta budbärare, men när det gäller alla hjärtans dag är valet av blomma en röd ros, som anses vara en favoritblomma av Venus, kärleksgudinnan.
  • Choklad kom till Frankrike med den spanska prinsessan Maria Therese av Österrike. Hon gifte sig med Ludvig XIV av Frankrike och gav sin fästman choklad som en förlovningsgåva, inslagen i en vacker kista. Sedan dess har choklad ”förfört” Europa och fått rykte om sig som afrodisiak. Ju dyrare chokladen var, desto mer önskad ansågs kvinnan/mannen. År 1780 tillverkades den första maskingjorda chokladen i Spanien, Barcelona och blev långsamt överkomlig för alla.
  • Och sist men inte minst Smycken! Breven, blommor och choklad som uttryckte beundran ersattes ofta med smycken, särskilt i överklassen. Naturligtvis hade inte alla råd med dessa handgjorda, dyra smycken. Runt 1870-talet när metallpressen uppfanns var det möjligt att massproducera billigare smycken och det blev en av de mest populära alla hjärtans dag-gåvor!

Sverige är firandet av alla hjärtans dag relativt ny, från 1900-talet, men firas mer och mer för varje år.

Så om du undrar hur du ska uttrycka dina känslor för dina nära och kära, är alla hjärtans dag den dagen du kan vara extra romantisk! Det behöver inte vara den dyraste presenten, men den kommer med största sannolikhet att bli mycket uppskattad!

Tillbaka till blogg